wtorek, 21 marca 2017

Ekologiczna żywność dla dzieci. Jaka jest świadomość dzieci i dorosłych na temat zdrowego odżywiania? Jak wygląda żywienie dzieci w szkołach? Jakie błędy są najczęściej popełniane przez dorosłych jeśli chodzi o żywienie dzieci?

Pamiętacie jeszcze Anię z justorganic.pl? :) Mam nadzieję, że tak! 

Dzisiaj możecie zapoznać się z dalszą częścią naszej rozmowy na temat organicznej żywności dla dzieci i świadomości społecznej na ten temat oraz poznać kilka pysznych, ciekawych propozycji z jej sklepu :) 

---------------------------------------------

W pierwszej części (klik!) rozmawiałyśmy o tym, dlaczego warto stawiać na ekologiczne produkty w diecie dzieci i jakie zmiany zauważyła Ania u swoich dzieci po wprowadzeniu do ich jadłospisu organicznej żywności. Pisałam też o "parszywej dwunastce" i "czystej piętnastce", czyli najbardziej i najmniej zanieczyszczonych produktach dostępnych w sklepach. Znajdziecie tam również przepis na pyszne naleśniki z owocowym puree i budyń jaglany (klik!)

W drugiej części wywiadu (klik!) przyjrzałyśmy się temu, jak obecnie wygląda w Polsce oferta organicznej żywności dla dzieci oraz jakie ma Ania plany związane ze swoją działalnością edukacyjną i handlową :) A są one bardzo ciekawe! (klik!)

---------------------------------------------

zdjęcie ze stony https://www.facebook.com/JustOrganicpl-1637342849872099/


---------------------------------------------

Co Twoi znajomi myślą o Twojej działalności i o organicznej żywności ogólnie? 
Czy stawiają na ekologiczną żywność w diecie swojej i swoich dzieci?


Znajomi mi kibicują i wspierają na tyle ile potrafią i rozumieją, bo nie każdy do końca wie, o co w tym całym zdrowym odżywianiu chodzi. To jest kolejna rzecz nad którą trzeba jeszcze dużo pracować – budowanie świadomości ludzi o tym, jak ważne jest to co się je. Staram się oczywiście sugerować znajomym, na co zwracać uwagę, co jest ważne, ale bardzo delikatnie, nie narzucam się – tutaj każdy musi sam do tego dojść. Najlepiej sprawdzają się przykłady typu „Spróbuj/zjedz -  zobaczysz  to jest smaczniejsze!”.

BIO kaszka ryżowa z dzikimi jagodami

BIO kaszka ryżowa z jagodami i z suszonymi żurawinami


 Jak oceniasz jadłospis w placówkach, do których chodzą Twoje dzieci? 
Czy są one przygotowane zgodnie z najnowszą wiedzą na temat żywienia dzieci?


Dużo ludzi narzeka na zmiany w szkołach, że w  stołówkach jedzenie jest bez soli i dzieciom nie smakuje, że nie chcą jeść, że w sklepikach nie ma słodyczy, a dzieci, jak będą chciały to i tak pójdą do sklepu i kupią chipsy albo drożdżówkę. 

 Można oczywiście tak narzekać, tylko że to nie o to w tym chodzi - to nie jest wina szkoły czy jakiejś tam reformy tylko nas samych, bo to my nauczyliśmy te dzieci takiego sposobu odżywiania i to my nauczyliśmy je m.in. jeść przesolone obiady i sklepowe słodycze. 

Według mnie fajnie, że coś się zmienia w szkołach czy przedszkolach - im dzieci szybciej załapią tym lepiej dla nich! :) 

W szkole mojej córki posiłki są dobre, ciągle urozmaicane. Oczywiście brakuje im dużo do ideału, ale jak na tą formę żywienia w mojej ocenie wypadają pozytywnie. Szkoła ma duży plus za brak sklepiku – czyli brak słodyczy i żywności wysoko przetworzonej J Za to dzieci regularnie dostają owoce i warzywa!

Pełnoziarnista BIO kaszka owsiana z truskawkami 


Jaka jest według Ciebie świadomość dzieci i dorosłych w Polsce odnoście wpływu jakosci i rodzaju żywności na zdrowie?


Jeżeli chodzi o świadomość w naszym kraju to jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia, ale wszystko idzie w dobrym kierunku!

Córka już w pierwszej klasie miała zajęcia z cyklu „Wiem co jem” - uważam, że to świetny pomysł. Informacje na nich przedstawione były co prawda dość ogólne, ale przekazane w fajny sposób i myślę, że jak na 6-latki w zupełności wystarczający. Najważniejsze, że przynosiły efekty!

---------------------------------------------

Pamiętam jak córka została poczęstowana u kogoś herbatą z sokiem malinowym (takim kupnym „ogólnodostępnym”) - jej reakcja była natychmiastowa: „Ciociu, ja nie będę tego piła, bo to jest sam cukier!”  - pomyślałam WOW! To działa!

---------------------------------------------

Teraz jeszcze tylko pora na nas, dorosłych, i tutaj ten proces zmiany przyzwyczajeń będzie o wiele trudniejszy! Najlepiej byłoby chyba zmieniać szkodliwe nawyki powoli, małymi krokami. Przede wszystkim potrzebny jest dobry plan i jasny cel zmiany nawyków.

Myślę, że powinniśmy zacząć od wyeliminowania żywności wysoko przetworzonej. Proponuję taki schemat działania: Nie kupujemy – nie ma w domu - nie kusi – nie jemy.

Dalej, warto też zacząć patrzeć na etykiety produktów – im krótszy skład tym lepszy. Warto też znać przynajmniej podstawowe nazwy szkodliwych substancji dodawanych do żywności.

W sobotę zamiast do centrum handlowego można pojechać na np. eko bazar i tam kupić część produktów - tych których jakość w marketach jest najgorsza.

 Zamiast kupować chleb zróbmy swój z  eko mąki! To tak naprawdę nie wymaga aż tyle czasu. Trzeba tylko chcieć. Z czasem takie pieczenie chleba stanie się również nawykiem (tym razem pozytywnym J).

 Przede mną jeszcze długa droga edukacji, ale bardzo chciałabym w tej dziedzinie działać .

BIO dżem z borówki amerykańskiej i czarnej porzeczki z nasionami


Jakie są według Ciebie najczęściej popełniane błędy przez dorosłych jeśli chodzi o żywienie dzieci? Jak można by zmienić te niekorzystne zachowania?


Zdecydowanie brak konsekwencji, wygoda i niewiedza!

Idealnym rozwiązaniem byłoby gdybyśmy w ogóle nie budowali tych złych nawyków u dzieci, bo przecież żadne dziecko nie rodzi się z niechęcią do warzyw. To my rodzice uczymy nasze dzieci smaków od pierwszych dni życia. Oczywiście tak byłoby idealnie.

 Myślę, że przede wszystkim powinniśmy zacząć zmiany od siebie, bo to my jesteśmy przykładem dla naszych dzieci. Pokażmy dzieciom, że jakość jedzenia ma znaczenie, że warto jeść zdrowo i że zdrowo może też oznaczać pysznie

Możemy też na przykład poświęcić trochę więcej czasu i przygotować posiłek z dzieckiem, możemy przyrządzać wspólnie zdrowe słodycze – będzie przy tym dodatkowo mnóstwo świetnej zabawy. A zdrowe nawyki będą wtedy utrwalać się bez wysiłku :) 

Genialne BIO mleka migdałowe w proszku

Łatwe w przygotowaniu dzięki specjalnemu shakerowi ;) 

---------------------------------------------

Ciekawa jestem jaka jest Wasza opinia na ten temat :) 

Jak oceniacie świadomość społeczną na temat zdrowego żywienia dzieci i budowania u nich pozytywnych nawyków?

Jakie macie zdanie na temat jadłospisów w placówkach Waszych dzieci? 






4 komentarze:

  1. Bardzo fajny tekst, tylko szkoda, że w miastach mniejszych niż Warszawa czy Poznań ilość sklepów z eko żywnością nie powala, a nawet jeśli są to padają z braku zainteresowania albo ich zaopatrzenie nie jest takie jak być powinno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie na razie nie ma ich za wiele, ale myślę, że wszystko idzie w dobrym kierunku ;) Ja i tak najbardziej polecam (sama tak robię!) zakupy internetowe --> oferta naprawdę duża a i ceny korzystniejsze :)

      Usuń
  2. świetny tekst :) na szczęście w mieście jest coraz więcej sklepów z taką żywnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! :) tak, w miastach wybór jest już naprawdę spory, a w mniejszych miejscowościach z powodzeniem można robić zakupy on-line :)

      Usuń